Punnan historia

Punta on alunperin vanhan englantilaisen valuutan nimi. Tämä valuutta oli nimeltään Pound Sterling. Pound Sterling-kolikot oli tehty puhtaasta sterling hopeasta joka on paljon kovenpaa kuin tavallinen 99.9% hopea. Kolikot eivät kuluneet yhtä nopeasti kuin kolikot tänään.

Tämä valuutta oli tehty melkein puhtaasta hopeasta vuoteen 1344 asti. Silloin otettiin myös kulta käyttöön valuutassa mutta hopea oli kuitenkin perus raaka-aine vuoteen 1816 asti. Kultakolikot vähitelleen vähenivät 1914.

Seteleitä painavat mm. Bank of England, eräät Skotlannin pankit (Royal Bank of Scotland, Bank of Scotland ja Clydesdale Bank) ja eräät Pohjois-Irlannin pankit (Ulster Bank ja Northern Bank).

Toisen maailmansodan aikana syntyi sterlingalue. Tämä alue käsitti useita maita joiden valuutta oli englannin punta tai toinen punta joka oli sidottu englanning puntaan. Sterlingalue syntyi punnan arvon säilyttämiseksi.

2009 vuoden aikana englannin keskuspankki päätti laskea koron inflaation estämiseksi. Inflaatio kasvoi yhä enemmän syyskuuhun asti 2011. Sitten inflaatio laski 2.5%.